Bij SafetyLiftinGear.nl weten we veel van veiligheid bij hijsen en heffen. Graag delen wij deze kennis met u middels onze blogs en nieuwsadvertenties. Ditmaal zullen we het licht werpen op de kleurcodering van onze hijsbanden en rondstroppen.

Kleuren banden:

Als het gaat over hijsapparatuur, zijn bepaalde producten makkelijk te onderscheiden van de rest. Andere producten zijn moeilijker te onderscheiden, zoals bij hijsbanden. Voor hijsbanden is er daarom een speciale kleurcodering bedacht om gewichtscapaciteiten (de VWL = veilige werklast) te classificeren. Voor gebruikers is het gemakkelijk om de verschillende banden van elkaar te onderscheiden.

Kleurcode van de band:

Onafhankelijk van of u hijsband of een rondstrop kiest, deze aanslagmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit is niet zomaar een leuke ontwerpkeuze; de kleuren hebben een betekenis. Het kleurcoderingssysteem is een universeel erkende methode om te bepalen hoe veel gewicht de hijsband aan kan. Of te wel de maximale last ook wel de VWL (veilige werklast) genoemd. Het is daarom belangrijk dat de kleurcodering bij de gebruiker bekend is/wordt. De typische kleurcodering van de hijsbanden/rondstroppen is als volgt:

Paarse hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: één ton

Groene hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: twee ton

Gele hijsbanden/ rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: drie ton

Grijze hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: vier ton

Rode hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: vijf ton

Bruine hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: zes ton

Blauwe hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van: acht ton

Oranje hijsbanden/rondstroppen:
Maximaal kan een maximale last aan van 10 ton of meer, kijk hiervoor op het label.

Hoewel de kleurcodes en de bijbehorende maximale veilige werklast zijn vastgelegd in een Europese norm, kunnen er onderlinge verschillen zijn tussen leveranciers/fabrikanten. Zorg er daarom altijd voor dat u de veilige werklast en de bijbehorende kleur goed controleert voordat u een hijsband/rondstrop aanschaft en gaat gebruiken. De informatie moet makkelijk vindbaar zijn in de product beschrijving, de handleiding, de richtlijnen van de fabrikant en op de hijsband/rondstrop zelf.

Waarom een kleurcodering?
In eerste instantie is de kleurcodering bedacht om veiliger te kunnen werken. Het categoriseren van hijsbanden/rondstroppen in onderscheidende kleuren benadrukt de verschillen in veilige werklast. Sommige hijsbanden/rondstroppen hebben de veilige werklast (als extra) ook nog op de band/hoes zelf bedrukt staan. Dit voor nog meer duidelijkheid en helderheid voor de gebruiker.

Mocht u na aanleiding van dit artikel meer vragen hebben over de kleurcodering of andere vragen hebben omtrent hijsbanden, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan op 020 209 1000 of via sales@safetyliftingear.nl

 Neem contact met ons op